dinsdag 17 augustus 2010

Jasper's Ultragekke Pukkelpop Parcours 2010


Hallo beste vrienden


Overmorgen is het zover, dan begint Pukkelpop aan zijn 25ste editie. Pukkelpop is een veelzijdig festival waarvan het programma zo divers is dat het moeilijk met een ander festival te vergelijken valt in België. Het een combinatie van Dour, Werchter, Graspop, I love Techno en Tomorrowland noemen is denk ik iets juister.


Ikzelf zak zowat elk jaar af naar Kiewit en dit vooral voor de obscure bands en de fantastische headliners. Dit parcours is ongeveer het parcours die ik zal proberen te volgen, wie fantastische bands als Devotchka - Volgens Mike Patton de beste band van PP2009 - niet wil missen dit jaar neemt ook beter een kijkje, er staan enkele pareltjes op het programma die je gewoonweg niet mag missen. Ik zal het enkel over donderdag hebben, dat is de enige dag waar ik congé kon voor krijgen :)


THRICE (Main stage | 12:05 - 12:45)

Headliner op de skatestage in 2002 en co-headliner van Groezrock in 2006. Heel vreemd om deze schitterende indie/posthc band op het Main Stage te zien als opener. Net als op Werchter waar bands als Coheed and Cambria en Rise Against heel vroeg worden geprogrammeerd en in de pers nooit enige aandacht kregen terwijl de festivals goed weten dat deze bands een eigen publiek trekken (zie ook Mad Caddies op Feest in het park, Lagwagon en No use for a name op Strandfuif).

Nu goed, Misschien is het ook slim van Chokri en Eppo om Thrice vroeg op het programma te zetten. Thrice-fans zijn redelijk dedicated en zullen dan ook vroeg afzakken (zie onszelve die van het verre Oostende belachelijk vroeg mogen opstaan).

Thrice speelt vandaag de dag een mix van indie rock, progressieve rock en een vleugje metal. Dit is hun eerste maal in Europa om hun laatste cd Beggars voor te stellen al is die een klein jaar geleden reeds te verkrijgen. Ik ben zelf een die-hard fan van Thrice en post regelmatig filmpjes op mijn Facebook... Daarom enkele live-clips van hoe Thrice live iedereen kippevel kan bezorgen:


KYLESA (The Shelter | 13:10 - 13:50)

Niet onmiddellijk de grootste opvlieger van het parcours maar na Thrice is het een beetje wachten op de volgende echte goeie bands. Tegelijk spelen ook French Horn in de Chateau, Goeie band maar ook veel te vroeg geprogrammeerd. Die band vraagt om een nachtsfeer en om 13:00 is dat wat moeilijk te krijgen. Kylesa dan maar. Amerikanen in drop C, neefjes van Mastodon, Baroness, Sunno))), Isis, ... maar kunnen mij op geen enkele plaat overtuigen zoals deze voorbeelden. Misschien is het live wel meer mijn ding, we zullen zien.


SEASICK STEVE (Main Stage | 15:05 - 15:55)

Fijne man, die Seasick Steve. Vorig jaar dé headliner van Leffinge Leuren, dit jaar komt hij even een hoogtepunt spelen in het middagprogramma van Pukkelpop. Trailertrash met eigen gemaakte instrumenten, rockabilly en dingelidong. Op zich is er weinig over te vertellen... Ga en feesten! Check zeker het filmpje van bij Jools Holland:


MEGAFAUN (Chateau | 15:55 - 16:40)

We zijn er! Megafaun wordt de ontdekking van Pukkelpop... voor velen, maar niet voor mij. Ik mocht ze al ontdekken op een last-minute concert in De Vooruit. Wie kent er vandaag Bon Iver niet? Megafaun is de "ex-"band van Bon Iver's Justin Vernon al zijn ze moeilijk te vergelijken. Megafaun experimenteert met country, bluegrass, indie en popmuziek. Die frisse toetsen van de banjo en trompetjes, ze maken er een heerlijke set van. Kijk zeker het filmpje uit! Het einde is het beste.


BIFFY CLYRO (The Shelter | 17:35 - 18:25)

Oordopjes nu inbrengen, hier is de nieuwe trots van de UK. Biffy Clyro hebben reeds al enkele schitterende cd's gemaakt maar worden nog maar zeer recentelijk opgemerkt in België. Speelden eerder in 2007 al op PP en vorig jaar nog in de VK* en vooral op dat laatste concert konden ze overtuigen. 3 geschifte schotten op een podium en we hebben onmiddellijk een van de beste, hardste, zotste show van Pukkelpop 2010. Waarom deze band amper speeltijd krijgt op Studio Brussel maar even schitterende bands als Muse en Placebo wel... het is mij een raadsel. Tegelijk speelt ook de heel erg schitterende band As I Watch You From Afar... maar bon. De keuze was rap gemaakt.


BLINK 182 (Main Stage | 18:30-19:30)

Natuurlijk is Blink iets wonderbaarlijk, brengen die sjarels hun beste plaat uit... leggen ze heel de boel lam. Dat was toch wel een beetje flauw en afkooksels als Angels & Airwaves konden niet tippen aan die selftitled uit 2003. Chance dat ze toch nog eens naar Pukkel komen om mij te plezieren! Hopelijk vooral nummers uit die laatste plaat... maar een All the small things mag ook uiteraard :)


MINUS THE BEAR (Club | 19:35-20:30)

Wat een verrassing (en verademing) is die laatste plaat! Omni (zo heet ie) is een heerlijke zomerplaat waar Minus The Bear zich volledig heeft heruitgevonden. Waar Minus The Bear mij altijd donker aandeed - ook deels door dat concert in Meerhout in december 2006, brrrr - zie ik vooral een fijn feestje ontstaan in de Club donderdag avond!

(heerlijk toch?)


IRON MAIDEN (Main Stage | 20:30 - 22:30)

Het wordt mijn eerste keer... ontmaagding van Iron Maiden. Ik ken de band ook enkel van de hits en een paar cd's dus ik ga vooral voor de show. U toch ook?


En dan naar huis om de drukte te vermijden. Woohoo!

1 opmerking:

  1. Over Blink 182: Dumpweed, Stay Together For The Kids, Adams Song, ... mogen ook 8)

    BeantwoordenVerwijderen